+420 733 679 991 jan.griger@re-max.cz

Nedávno mne oslovili dlouholetí klienti s tím, že dostavují rodinný dům a potřebují prodat cihlový 3+1 na pražském Proseku. Paní od nás před sedmi lety koupila 2+kk v novostavbě. Jejímu manželovi jsme v roce 2016 pomohli s prodejem dvou bytů. Prodej 1+1 v Brně úspěšně realizoval kolega s navýšením prodejní ceny bytu o 750 000,- Kč. Prodeje obdobného bytu v Plzni jsem se ujal osobně, rovněž s výsledným, pro klienta zajímavým navýšením prodejní ceny.

V první třetině ledna se scházíme v bytě, domlouváme detaily spolupráce. V dalších dnech mě čeká to nejpodstatnější: stanovení nabídkové ceny, s níž vstoupíme na trh. Po důkladné analýze množství tržních dat a získaných informací k bytu navrhuji klientovi prodejní cenu 5 490 000,- Kč.

Jsem přesvědčen, že naše nabídka bude díky svým atributům na trhu velmi silná. Navíc ani na Srealitách v lokalitě Prahy 8 a Prahy 9 v oblasti Střížkov, Prosek a Letňany nenacházím další obdobný byt. Potenciál k navýšení prodejní ceny rozhodně máme. 

Nabídku zveřejňuji krátce po půlce ledna, prohlídkový den plánuji na poslední lednovou neděli. Mám to krásně vymyšlené: v pátek během odpoledne absolvuji vždy mimořádně inspirativní Česko-slovenské RE/MAX Convention v Kongresovém centru.

Potom se přesunu do rodného kraje odvolit Pana Prezidenta. Doma pozdravím rodiče a večer odjedu zpět do Prahy, abych v nedělním dopoledni odstartoval prohlídkový den. Vývoj tohoto případu prodeje zatím bohatě splňuje představy mé i prodávajících: 22 klientských reakcí přetavuji v 15 prohlídek.

Přichází neděle. Klienti již před prohlídkou obdrželi odkaz na složku s dokumenty k bytu a e-mail s videoprohlídkou. To, že jsem nestihl v prezentaci vyměnit své původní fotografie za lepší širokoúhlejší fotky našeho režiséra, kameramana a fotografa v jedné osobě Jirky Církovského, se nakonec ukazuje jako výhoda.

Byt se takřka všem zdá větší a klienti zkrátka mají při prohlídce pouhým okem pocity lepší než z internetové fotoprezentace. Už pozdě odpoledne dostávám od prvních klientů SMS zprávu, v níž potvrzují zájem byt okamžitě koupit. Další dva klienti přímo po prohlídce vyjadřují tentýž názor. Do hry tak zcela určitě vstoupí Paní Aukce.

V pondělí úspěšně sklízím plody svého nedělního snažení. Zájem o aukci vyjadřuje osm klientů, celá polovina účastníků prohlídek. Radostně informuji majitele bytu, odpoledne posílám všem aukcionářům podrobné informace a celou akci spouštím.

Ve středu večer ještě organizujeme druhou prohlídku s pečlivými zájemci, kteří v neděli jako první vyjádřili zájem o koupi bytu a chtějí si ještě přeměřit místnosti kvůli rekonstrukci. Pan majitel má ale bohužel teplotu a z další návštěvy není vůbec nadšen. Ujišťuju ho, že celá akce bude trvat maximálně 20 minut a případné dotazy k rezervační smlouvě vyřeším s klienty po měření. Navíc nemůžeme dopředu vědět, kdo nakonec vyhraje. Další den se ukáže, že měl jsem pravdu :)  

Čtvrtek 1. února, deset hodin dopoledne. Konec aukce. Krátce před jedenáctou už sedím u PC a nedočkavě koukám na výsledky… Dostáváme pět aukčních nabídek. Zhruba polovina zájemců má hotovost, ostatní budou z větší části financovat hypotékou. Mojí pracovní, tedy podnikatelskou hypotézou je, že zvítězí klient s hotovostí.  

JE ROZHODNUTO. Titul „Kupující 3+1 Nad Krocínkou“ získávají klienti financující hypotékou. Vítěznou sumou jest 6 239 239,- Kč. Prodejní cena se tedy zvýšila o celých 749 239,- Kč. Zájemci s hotovostí jsou až ve druhé půli výsledkové listiny. A tušíte správně: nakonec skutečně vyhrávají „měřící“ klienti ze středeční druhé prohlídky. 

Radostně volám prodávajícím a kupujícím, organizuji termín podpisu rezervační smlouvy. Tu už jsem s (tehdy ještě potenciálními) kupujícími podrobně diskutoval v pizzerii po středečním přeměřování. S prodávajícími nic řešit nemusím, ti si na naše služby i smlouvy za ta léta už zvykli…

V pátek jsme uzavřeli rezervační smlouvu a v pondělí přišel rezervační poplatek na depozitní účet naší kanceláře. Již 9. března 2018 jsme podepsali smlouvu kupní. Vše rekapituluji níže: tabulka č. 1 zachycuje základní parametry prodeje: 

Tabulka č. 1.: Základní parametry prodeje

Ukazatel

Hodnota

Počet klientských reakcí na nabídku (telefon, e-mail)

22

Počet uskutečněných prohlídek

15

Počet podaných nabídek do aukce

5

Nabídková cena

5 490 000,- Kč

Konečná kupní cena

6 239 239,- Kč

Navýšení kupní ceny v aukci nominálně

749 239,- Kč

Navýšení kupní ceny v aukci v %

13,65 %

Doba prodeje

14 dnů

 A tady jsou detailní výsledky aukce:

Tabulka č. 2.: Výsledky aukce

Pořadí klientů

Nabídnutá částka v Kč

Typ platby

1. Kupující

6 239 239

Hypotéka 20% hotovost 80% hypotéka

2. Nikola

6 000 022

Hypotéka 20/80

3. Andrea

5 860 000

Hypotéka 20/80

4. Jan

5 825 000

Hotovost

5. Jiří

5 490 000

Hotovost

Na detaily aukce, která překonala všechny rekordy, se mrkněte v článku Aukce prodej bytu 2+1 Slovinská Praha 10 Vršovice. Paní Vendula s rodinou získala navíc 640 000,- Kč. Výsledky dalších aukcí a stručný komentář k nim najdete v článku Realitní trh 2020: prodej nemovitostí v době koronavirové. Barvité vyprávění o prázdninové aukci z července 2020 si přečtěte v článku Paní Jana získala v aukci navíc 507 000,- Kč aneb rychlý prodej chaty v Posázaví.

Chcete, abych úspěšně prodal Vaši nemovitost stejně jako v případě Ládi a jeho paní? Kontaktujte mě :-)